Rhodesian Ridgeback

Den Afrikanska vakt, jakt och sällskapshunden

En hund som ställer lejon åt sin jägare är snabb och vig (tvära vändningar och språng), stark, envis och klok (bara de starka och smarta överlever). Detta tycker jag är genomgående för denna ras. Man märker dess klokhet, intelligens, lojalitet och fysiska styrka var och varannan dag. Hur den vaktar, spårar, undviker faror och sist men inte minst att den tänker själv.

Det är den mest självständiga ras jag mött och har erfarenhet av, den har stora likheter med kattdjur såsom dess vaggiga gång, smidighet, slöandet inomhus eller i solen, dess jaktlust, explosivitet, undvikandet av kyla, regn och faror, att värdera det mesta innan handling “vad vinner jag på detta” m.m. Likväl som katten  är de lite reserverade och ointresserad mot främlingar,  nästan arrogant.  Jag som kattägare ser nog kanske denna likhet mer än andra RR ägare.  “Detta är en katt i en hundkropp”… och det är du som har förmånen att bo och leva med de och inte tvärtom.

Det är en fröjd att dela livet med en Rhodesian Ridgeback, en receptiv ras som läser dig tydligt och ej går att lura. De vill och bör oftast vara med dig över allt, i bilen, på jobbet m.m. Föredrar att sova i soffan och/- eller i din säng och då helst tryckt intill dig under täcket. Är väldigt flockbenägen och blir ledsen över att bli lämnad utanför flocken även om det är för en kort stund. En RR rör sig aldrig långt från dig på promenader, utan har full koll på dig och/-eller flocken. De är väldigt lätta att ha med sig, med sitt lugna sätt, så man blir lika beroende själv att ha med sig sin Rhodesian.

Exteriört är de en skönhet för ögat, en atlet, synligt välmusklad, vacker färg, kort hår med en ridge (hårkam åt fel håll) på ryggen. Vanligast är att de har svart nos som min Biscuit, men det förekommer även levernos (brun nos) som Biscuits mamma Avanza och min bortgångne Mira och tillika Biscuits moster.

“Lika barn leker bäst” heter det ju, detta stämmer på denna ras. Det finns få hundraser som hänger med i dess snabba tempo med kast och vändningar, stegrande lekar, rullande brottning, för att inte nämna deras RR-fnatt, då de springer runt i ett rasande tempo. En Rhodesian Ridgeback får mest ut av att leka med sina rasfränder, andra raser brukar fort tröttna av att aldrig hänga med men undantag finns.

Det finns mycket roligt man kan göra med sin RR, agility, sök, spår, jakt, utställning och lydnad. Jag tror dock att de själva föredrar viltspår och jakt med tanke på deras psykiska och fysiska egenskaper. En stimulerad RR är nog det mest avkopplande hundras man kan ha att göra med och som jag har erfarenhet av. Jag älskar denna ras och önskar att fler borde får njuta av den!